header-anunciants-ca  

Antropologia
Art
Astronomia
Biologia
Economia
Enologia
Física
Geologia
Història
Informàtica
Lingüística
Literatura
Matemàtiques
Medicina
Medi ambient
Meteorologia
Mitologia
Nutrició
Pensament
Psicologia
Química
Salut
Societat
Tecnologia
Experimenta
Professions
Personatges
Falsos mites
Humor
Monogràfics

L'automòbil Imprimir E-Mail
Escrit per Jesús Hernán   
03/08/2006 16:19

Automóvil

L'automòbil tal i com el coneixem avui dia no és obra d'un únic inventor, sinó que és el resultat d'un llarg procés i de la materialització tècnica de milers d'idees extraordinàries. Es calcula que l'automòbil modern conté 100.000 patents diferents.

El primer automòbil i... el primer accident!

El 1769, l'escriptor i inventor francès Nicolas Joseph Cugnot va presentar el que es considera el primer vehicle propulsat per vapor. Aquest consistia en un tricicle d'unes 4,5 tones amb rodes de fusta i llandes de ferro. El motor estava muntat sobre els cigonyals de les rodes i la velocitat màxima a què arribava el giny era de 4 km/h, més o menys la velocitat a la qual caminem. El vehicle, a més, havia de parar cada 15 minuts per recarregar la màquina de vapor. Era millor no anar amb presses! automovil3

El 1770, Cugnot va construir un nou vehicle que va transportar a 4 passatgers. Un any més tard, el francès va estavellar el vehicle contra un mur de pedra, cosa que va suposar el primer accident de cotxe de la història.

automovil1
  • Des del 1789 i fins al 1840 es van construir a Anglaterra més de 40 automòbils propulsats per vapor.
  • El 1836 circulaven unes 9 diligències de vapor, capaces de transportar, cadascuna, entre 10 i 20 passatgers a uns 24 km/h, una velocitat semblant a la d'una bicicleta.
automovil5

L'automòbil modern

El British Royal Automobile Club i l’Automobile Club de France reconeixen Cugnot com el primer inventor de l'automòbil. No obstant això, en molts llibres d'història es menciona Gottlieb Daimler o Karl Benz al seu lloc. Això és així perquè Benz i Daimler van inventar el 1886 l'automòbil modern, és a dir, un cotxe autopropulsat gràcies a un motor de gasolina.


automovil6

Cadena de muntatge del Ford T

La indústria de l'automòbil

Al principi del segle XX es va produir un gran creixement industrial i econòmic al món occidental. Això va disparar la demanda de vehicles amb motor de gasolina, propiciant el naixement i l'expansió de la indústria de l'automòbil.

Els primers fabricants de cotxes del món van ser francesos: Panhard & Levassor (1889) i Peugeot (1891). Fins a aquell moment no es podia considerar que existissin fabricants de cotxes, ja que els automòbils eren construïts a petita escala per inventors.

Henry Ford va fundar, el 1903, la Ford Motor Company, empresa que es va convertir en el principal fabricant de cotxes del món. L'èxit de Ford va ser degut al fet que, el 1913, va inventar la cadena de muntatge, un sistema de producció en massa que actualment s'utilitza a les fàbriques d'automòbils.

El 1926 va néixer, de la unió de Karl Benz amb Daimler, la companyia Daimler-Benz, predecessora de la famosa Mercedes Benz.

Louis Renault, per la seva banda, va construir el seu primer cotxe en un taller instal·lat al soterrani de casa dels seus pares. L'empresa dels germans Renault es va transformar en poc temps en una de les més importants del segle XX.

Altres grans empresaris que han influït en la indústria de l'automòbil han estat Xerris Stuart Rolís, Ettore Bugatti, Ferdinand Porsche, André Citroën, Ferrucio Lamborghini i Enzo.

automovil4
automovil7

Sabies que…?

  • La roda inflable la va inventar l'escocès Robert W. Thompson el 1875 i la va millorar John Boyd Dunlop, que el 1888 va patentar un pneumàtic que va passar a utilitzar-se en automòbils i bicicletes.
  • El professor de química Eilhard Mitscherlich va descobrir la gasolina el 1833.
  • Benz va construir el primer cotxe de carreres el 1899.
  • El 22 de setembre se celebra a tot el món el dia mundial sense cotxes.
  • El primer viatge llarg en un automòbil el va realitzar Bertha Benz el 1888, de Mannheim a Pforzheim, ciutats separades per uns 105 km.
  • El famós model T de Ford es muntava en 1 hora i mitja a la cadena de muntatge.
  • Entre 1908 i 1928 es van vendre uns 15 milions de Ford T. No va ser fins al 1972 quan un altre popular automòbil, l'Escarabat de Volkswagen, es va guanyar el lideratge de vendes.
 
 
 
 
Articles relacionats
| Sala de premsa | Avís legal | Còpia i distribució | Qui som? | Contacta |