Medicina

Legionella, un microbi acomodat a la vida moderna

attention open in a new windowPDFPrintE-mail

Written by Pilar Hereudissabte, 10 setembre 2005 20:05

El microorganismo que causa la Legionella.

El 1976, durant la convenció anual de la Legió Americana a Filadèlfia, un intrús invisible va començar a produir baixes entre els militars que hi assistiren. Soldats que havien sobreviscut a la guerra i a la barbàrie sucumbiren a un bacteri que encara no es coneixia. A l'hora de batejar-lo, les seves primeres víctimes li cediren el nom: Legionella (de legió) pneumophila.

 

Antibiòtics, què cal saber?

attention open in a new windowPDFPrintE-mail

Written by Joan Durandissabte, 17 setembre 2005 14:26

Fleming y los antibióticos

El 1928 Alexander Flemming descobreix el primer antibiòtic: la penicil·lina. Aquest descobriment significaria la revolució mèdica més gran de la història en la lluita contra les malalties bacterianes. Des d'aleshores ha salvat milions de vides.

  

Cèl·lules mare. La medicina del futur?

attention open in a new windowPDFPrintE-mail

Written by David Buenodissabte, 17 setembre 2005 14:48

Células madre

Què són les cèl·lules mare? Quines possibilitats terapèutiques ens podrien oferir? La investigació en cèl·lules mare és un tema a l'ordre del dia, protagonista d'un intens debat social i científic, per les esperances que poden oferir a molts malalts, i per les implicacions ètiques de la seva realització.

 

Càncer: Què és i com es combat?

attention open in a new windowPDFPrintE-mail

Written by Pilar Hereudimarts, 31 gener 2006 22:19

Células cancerígenas

El nostre cos compta amb milions de cèl·lules que formen els teixits. Aquestes cèl·lules han de renovar-se, i per això, es divideixen i produeixen cèl·lules noves que substituiran les cèl·lules mortes o lesionades. En els 46 cromosomes que formen el genoma de les cèl·lules, existeixen uns gens que controlen la vida i la mort de les cèl·lules afavorint o impedint la seva divisió. Quan per algun motiu aquest mecanisme de control s'altera, les cèl·lules es reprodueixen massa ràpid, de manera autònoma i descontrolada, i es formen els tumors.

  

Malària

attention open in a new windowPDFPrintE-mail

Written by Joan Durandimarts, 21 febrer 2006 17:22

El parásito de la Malaria

El paràsit de la malària és un dels patògens humans més importants. Des de temps immemorials ha jugat un paper extremadament significatiu en el desenvolupament i propagació de la cultura humana i fins i tot en l'evolució biològica de la nostra espècie.

 

SIDA: Una epidèmia mundial encara sense solució

attention open in a new windowPDFPrintE-mail

Written by Antonio R. Garcíadimarts, 30 maig 2006 18:05

El preservativo: el mejor método para prevenir el SIDA

La infecció pel virus de la immunodeficiència humana o VIH constituïx la major epidèmia a nivell mundial ocorreguda en la segona meitat del segle XX i principis del XXI. S'estima que al 2005 van ocórrer cinc milions de noves infeccions, i que el nombre total de persones afectades va arribar als 40 milions. Encara que la taxa de mortalitat ha disminuït gràcies a l'aparició de nous fàrmacs, no existeix encara cap vacuna o tractament que eviti o elimini la infecció. Només la prevenció és efectiva contra el VIH i tots som susceptibles de contagi.

  

Page 1 of 1

  • Start
  • Prev
  • 1
  • Next
  • End